Eten uit de natuur

Planten en bloemen

De volgende planten en bloemen kun je gebruiken om je maaltijden aan te vullen

Madeliefjes

Alleen de bloemkoppen, de rest is te bitter.

Brandnetels

Gebruik de blaadjes om thee mee te trekken. Niet te veel, want de smaak is sterk.

Paardenbloem

Jonge blaadjes zijn lekker in salade of bij de aardappels. De wortel kun je branden en gebruiken om “koffie” te maken..

Zevenblad

Een beetje taai, maar als je ze meekookt met aardappelen goed te eten.

Vogelmuur

Lekker als salade, vooral de jonge stengels zonder bloemetjes.

Klaver

De blaadjes zijn lekker mals en smaken zacht.

Duizenblad

Gebruik de blaadjes om thee mee te trekken. Niet te veel, want de smaak is sterk.

Kamille

Zorgt voor een lekkere thee die je 'opkikkert'.

Noten

Er zijn ook veel noten die je makkelijk kunt vinden. Het volgende overzicht bevat lang niet alle noten, maar wel de noten die je vaak tegenkomt.

Hazelnoot

Niet zo vaak in het wild te vinden, maar wel makkelijk te herkennen.

Tamme kastanje

Niet verwisselen met de wilde kastanje. De tamme kastanje herken je aan de stekels die de bast heeft.

Beukennoot

Kleine nootjes welke je voor een tijdje bezig kunnen houden tijdens een pauze. Peuzelen lekker weg.

Vruchten en bessen

Voor vruchten en bessen geldt eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal als bij paddenstoelen. Ook onder deze groep is namelijk een aantal giftig voor mensen. Vooral sommige bessen kunnen zelfs dodelijk zijn. Daarom heb ik slechts enkele soorten opgenomen die zeer duidelijk te herkennen zijn. Mocht je twijfelen of je de juiste in je handen hebt neem dan geen risico!

 

Denk er ook aan dat sommige bessen / vruchten laag bij de grond hangen en het dus zo kan zijn dat er een dier overheen heeft geürineerd. In dat geval kun je ernstig ziek worden na het eten van de betreffende vruchten.

 

Altijd de vruchten en bessen wassen en als het mogelijk is alleen hoog van de plant plukken.

Hondsroos

Duidelijk te herkennen aan het kroontje op elke bes. Verwijder de inwendige nootjes en de haartjes en je hebt een vitaminerijk middel om thee of jam te maken.

Framboos

De vrucht is heerlijk op brood als jam of om tot sap te maken.

Braam

Bramen zijn er in verschillende kleuren. Lekker op brood als jam of voor het drinken van de sap.

Eenstijlige meidoorn

Deze bes is te gebruiken om de jam van bramen of frambozen wat te verdubbelen. Als aparte bes niet echt lekker van smaak.

Sleedoorn

Sleedoorn schijnt geneeskrachtig te kunnen werken. Deze bes lijkt een beetje op blauwe druiven.

Zoete kers

In het wild zie je ze niet vaak, maar als wandelaar kun je er natuurlijk af en toe een paar plukken als je langs een gaard loopt.

Gele kornoelje

Niet verwarren met de rode kornoelje (zwarte bes) welke te bitter zijn. En alleen eten wanneer ze echt rijp zijn (bijvoorbeeld als jam).

Duindoorn

Barstens vol met vitamine C en nog lekker ook. Te verwerken tot een geneeskrachtige jam.

.

Blauwe bosbes

Dicht bij de grond dus makkelijk te plukken. Zoet van smaak en te gebruiken voor het maken van jam.

Gewone vlier

Nadat je ze gekookt hebt zijn ze lekker en gezond. Schijnen zelfs te helpen tegen hoest en verkoudheid..

Bosaarbei

Lekker maar klein. Daarom duurt het even voordat je een lekker ontbijt of toetje bij elkaar hebt geplukt.