Natuurlijk genieten

Recepten

3 dubbele chocolade koekjes

Ingrediënten

  • 75 gram boter
  • 75 gram lichte basterdsuiker
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 1 grote witte chocoladereep
  • 1 grote melkchocoladereep
  • 1 ei

 

Benodigdheden

  • Bakpapier
  • Slagersmes / groot mes
  • Mengkom
  • Dutch oven
  • ± 7 onder, ± 21 houtskoolbriketten boven op

 

Bereidingswijze

  • Breek met behulp van een slagersmes (groot mes) de chocolade in kleine stukjes
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Verdeel het geheel in 14 koekjes / vormpjes
  • Leg deze op het bakpapier, van elkaar af.
  • Leg het bakpapier met de koekjes erop in de Dutch Oven, en bak ze 10 minuten op ongeveer 180 graden.

  

Tip

Kijk geregeld naar de koekjes om te voorkomen dat ze verbranden.
Goudbruin is een mooie kleur….

Aardappelrösti

Ingrediënten

 Netje aardappelen (Bintjes of Nicola)

  • Zout
  • Peper
  • Olie / olijfolie

 

Bereidingswijze

  •  De rauwe aardappelen raspen en niet
  • De skillet of dutch oven van onderen verwarmen.
  • Van de geraspte aardappelen een koek kneden/vormen.
    (maak een bolletje en druk deze plat)
  • Voldoende zout en peper over de koek strooien
  • Leg de koek in de skillet / dutch oven, in olie bakken tot een koek.
  • Geregeld de koek omdraaien, bakken tot hij gaar is.

 

 TIP

  • Je kan eventueel variëren met bijvoorbeeld bieslook, peterselie, knoflook, kaas of ham.
  • Ook kan met Rösti maken door aardappelen in de schil te koken, te pellen en dan te raspen. Verder behandelen als hierboven. De Röstie is dan eerder gaar.

Bierbrood

Ingrediënten

  • 450 gram bloem met 1 theelepel baksoda
  • 1 blik Guinness (bier t.b.v. gisting)
    • gebruik 400 ml.
  • 1 eetlepel suiker
  • een halve theelepel zout
  • kruiden naar smaak zoals; rozemarijn, tijm, knoflook of Provençaalse kruiden
  • 75/100 gram geraspte kaas (optie)
  • passend bakpapier en stukje boter om het in te vetten

 

Bereidingswijze

  • Verwarm de brood-dutch-oven voor met 18 briketten erop en 7 eronder.
  • Vet het bakpapier in met boter.
  • Meng de bloem, suiker, zout, kruiden en eventueel de geraspte kaas door elkaar.
  • Voeg het afgemeten bier al roerend toe.
  • Het blijft een dun beslag.
  • Leg het ingevette bakpapier in de brood-pan, vlak voordat je het beslag er in giet.

Brusselse wafels

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 2,5 dl melk
  • 100 gram boter
  • 250 gram bloem
  • 15 gram verse gist
  • 2 eieren, gesplitst
  • 1 eetlepel fijne tafelsuiker (door de eiwitten kloppen)
  • snufje zout
  • 50 gram geleisuiker (in het beslag strooien voor je het ijzer sluit)
  • poedersuiker

  

Bereidingswijze

  • Snijd het vanillestokje in de lengte open. Breng in een niet te kleine pan de melk aan de kook met de boter en het vanillestokje.
  • Neem de pan van het vuur en klop de bloem er beetje bij beetje door. Laat alles op een laag vuurtje 5 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder het vanillestokje en laat de massa afkoelen.
  • Verkruimel de gist en los de gist op in 125 ml lauwwarm  (absoluut niet warmer, anders gaat de levende gist dood!) water.
  • Roer het gistmengsel en de eidooiers door het beslag.
  • Klop de eiwitten stijf met de suiker en spatel ze voorzichtig, samen met het zout, door het beslag.
  • Zet de kom op een warme tochtvrije plek en leg een vochtige doek over de kom. Laat het deeg in ca. 1 uur in omvang verdubbelen. (Dutch oven kist met 1 gloeiend kooltje in een stalen bakje)

 

  • Stook het wafelijzer warm. (beide kanten dus af en toe draaien
  • Giet er beslag in (de vorm mag niet meer dan voor driekwart gevuld zijn) en bestrooi met wat geleisuiker.
  • Bak de wafels in ca. 6 minuten mooi bruin en gaar.

  

Tip

  • Bestrooi de wafels met poedersuiker

Easy apple crumble

­Ingrediënten

  •  6 appels
  • 1½ eetlepel suiker
  • 1 kop suiker
  • 1 kop zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram (koude) boter
  • Citroenrasp
  • Kaneel en krenten
  • Citroensap

 

Bereidingswijze

  •  Gebruik 7 briketten onder en 20 briketten boven op de Dutch Oven voor de te realiseren temperatuur.
  • Verwarm de Dutch Oven wel eerst voor met een aantal briketten.

 

  • Appel schillen en in kleine stukjes snijden.
  • De 1½ eetlepel suiker, de citroenrasp, het citroensap, het kaneel en de krenten in een bakje mengen met de stukjes appel.
  • Maak van het zelfrijzend bakmeel, de kop suiker en de boter een deeg.
  • Het geheel goed door kneden.
  • Het appelmengsel ongeveer 5 minuten in de Dutch Oven aanbakken met wat boter.
  • Het deeg licht mengen met de appelstukjes en het geheel bakken op 180 graden, dit 30 tot 35 minuten.

 

Tip:

  • i.p.v. appels kun je ook ander fruit gebruiken.
  • Als het deeg te dik is, kun je een beetje water of melk toevoegen.

Gehaktbroodjes uit de Dutch oven

Ingrediënten

  • 500 gram worstvlees
  • 500 gram rundergehakt
  • 8 volle eetlepels havermout
  • 5 eetlepels tacosaus
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 2 theelepels worcestersaus
  • ½ theelepel zout

 

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten in een kom en kneed ze goed door elkaar.
  • Verdeel het mengsel in 10 á 12 gehaktbroodjes.
  • Leg de gehaktbroodjes met enige tussenruimte in de Dutch Oven.
  • Laat ze in ongeveer 30 minuten gaar worden.
    Deze tijd is een indicatie, controleer geregeld je gerecht.

  

Tip

  • Dit gerecht bevat veel vocht. Gebruik een Dutch oven waarbij de deksel kan beluchten.

Knolselderijsoep

Ingrediënten

  • 20 gram boter
  • Eetlepel olijfolie
  • 1 knolselderij
  • 5 takjes tijm
  • 1 tot 3 teentjes knoflook
  • 1 laurierblad
  • 1 liter bouillon of 3 flesjes bier
  • Flinke scheut yoghurt

 

Bereidingswijze

  • Snij de knolselderij in zo klein mogelijke stukjes
  • Smelt de boter en voeg daarna de olijfolie toe
  • Bak de selderij samen met de tijm en de knoflook voor ongeveer 10 minuten
  • Voeg hierna de bouillon en het laurierblad toe
  • Laat dit 20 minuten koken tot de selderij zacht is
  • Verwijder het laurierblad
  • Voeg de yoghurt naar smaak toe

 

Tip

  • Haal eventueel na het koken de selderij uit de soep en pureer deze in een zeef.

Konijn in wijn

Ingrediënten

  • Konijnenpoten (per persoon 1 poot)
  • 3 tenen knoflook (geplet of in grove stukken)
  • 3 sjalotten in ringen of grove stukken
  • 2 bouillonblokjes (rundvlees / wild) oplossen in 400 ml rode wijn
  • 1 winterwortel in grove stukken
  • 2 laurierbladen
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 tomaten (in grove stukken)
  • Zout en peper
  • 1 prei
  • 1 pastinaak
  • Olie of roomboter

 

Bereidingswijze

  • Verhit de olie of boter in de Dutch Oven
  • Wrijf het konijn licht in met peper
  • Bak de konijnenpoten aan tot ze bruin zijn
  • Voeg alle groenten toe
  • Los de bouillonblokjes op in de rode wijn, en voeg deze toe
  • Voeg de kruiden bij het geheel
  • Voeg het naar smaak zout toe
  • Doe de deksel op de pan en laat deze sudderen totdat het konijn zacht en gaar is

 Tip

  • Neem de tijd…(slow cooking)
  • Eventueel ½ liter wild bouillon toevoegen voor de smaak
  • Voor het opdienen de laurier en rozemarijntak verwijderen
  • Opdienen met (zelfgemaakt) brood

Pinda (-kaas) koekjes

Ingrediënten

  • 125 gram zachte boter
  • 150 gram pindakaas met stukjes
  • 75 gram ongezouten pinda’s
  • 225 gram suiker
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 150 gram bloem (gezeefd)
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • Boter om het bakpapier mee in te vetten
  • Grove suiker

 

Benodigdheden

  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Zeef
  • Dutch oven
  • ± 7 onder, ± 21 houtskoolbriketten boven op.

 

Bereidingswijze

  • Meng de boter en de pindakaas door elkaar.
  • Voeg geleidelijk de suiker toe, en daarna het los geklopte ei erbij.
  • Blijf doorgaan met mengen, en voeg geleidelijk de bloem toe.
  • Voeg het bakpoeder en het zout toe.
  • De pinda’s toevoegen en alles goed door elkaar kneden.
  • Vet het bakpapier in met de boter.
  • Verdeel het geheel in 20 balletjes, en leg ze van elkaar af op het bakpapier.
  • Druk de balletjes plat, en strooi de grove suiker erover
    (vorm de koekjes…)
  • Leg het geheel voor ongeveer 15 minuten in de Dutch Oven op 190 graden.

 

Tip

Kijk geregeld naar de koekjes om te voorkomen dat ze verbranden. Goudgeel is een mooi resultaat.

Pompoenpizza met brie

Ingrediënten Pizza deeg (4 pizza’s)

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gist
  • ½ eetlepel zout
  • 6 eetlepels (olijf) olie
  • ½ eetlepel suiker
  • 300 ml. Water

 

Bereiding deeg

Meng de ingrediënten en kneed het ± 10 minuten, het deeg een ½ uur laten rijzen.

 

Ingrediënten pizzabeleg

  • 1 pompoen
  • Brie of geitenkaas
  • 50 gram notenmelange
  • Rucola sla
  • Ui

 

Ingrediënten pizza saus

  • 1 pakje / blikje gezeefde tomaten (eventueel in blokjes)
  • Handje basilicum blaadjes
  • 1 eetlepel oregano
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ theelepel zout en ½ theelepel peper
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 5 eetlepels water
  • 2 grote blikjes tomatenpuree óf 4 kleine blikjes tomatenpuree
  • ½ eetlepel suiker

 

Bereiding saus

Snij/hak de basilicum en knoflook klein, meng alles voor de saus.

 

Bereidingswijze

  • Verwarm de Dutch Oven (DO) voor. (zie tip)
  • Maak het deeg zoals hierboven staat beschreven
  • Haal de pitten en de draden uit de pompoen
  • Snij de pompoen in stukjes van 1 bij 1 cm en bestrooi ze met peper en zout
  • Rooster de pompoenstukjes in de voorverwarmde DO
    Prik erin met een vork om te zien of ze gaar zijn
  • Haal de stukjes geroosterde pompoen uit de DO
  • Rol het deeg uit op het bakpapier
  • Besmeer de pizzabodem met de saus
  • Snij de brie of geitenkaas in plakjes
  • Hak de noten en de rucola, snij de ui fijn
  • Verdeel de stukjes pompoen over het deeg met saus
  • Verdeel de brie/geitenkaas, de ui, de rucola en de noten erover heen
  • Leg de pizza in de DO met het bakpapier

  

Tip

  • 5 Briketten onder en 15 briketten boven
  • Gebruik bakpapier in de DO
  • Laat de deksel ventileren/luchten zodat het vocht weg kan.
  • Let op je pizza, ze zijn vrij snel gaar…

Roseval in ganzenvet

Ingrediënten

  • Netje aardappelen (Roseval)
  • Zeezout (grof)
  • Grove peper
  • 3 a 4 tenen knoflook
  • 2 takje verse rozemarijn
  • 2 takje verse tijm
  • 2 uien
  • Ganzenvet

 

Bereidingswijze

  • Snij de aardappelen in vieren en leg ze in de Skillet.
  • Giet het ganzenvet over de aardappel zodat ze ¾ ondergedompeld zijn.
  • Strooi het zeezout en de grove peper (naar smaak) over de aardappelen.
  • Leg de rozemarijn en de tijm in de Skillet.
  • Plet de knoflook en snij de uien grof.
  • Voeg de knoflook en de uien bij het geheel.
  • Laat het geheel een ½ uur op een vuurtje zacht pruttelen.
  • Als de aardappels zacht beginnen te worden is het gerecht klaar.

Vegetarische Courgette-pannekoekjes

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 1 theelepel zout
  • 2 eieren
  • 1 theelepel gedroogde tijm of theelepel verse, fijngehakte tijm
  • gemalen peper
  • 65 gram bloem
  • halve theelepel baksoda
  • geraspte kaas
  • scheutje yoghurt
  • 2 stengels bosui of lente-ui in dunne ringetjes
  • 1 eetlepel boter 
  • een scheutje olijfolie

 

 

Bereidingswijze

  • Verwarm de skillet voor met 15 briketten.
  • Rasp de courgettes, bestrooi het met 1 theelepel zout en laat het 5 minuten intrekken.
  • Knijp de courgette-rasp uit zodat het meeste vocht eruit is.
  • Klop de eieren en meng de tijm, peper, bloem, baksoda, de geraspte kaas, de yoghurt en de bosui/lente-ui erdoor.
  • Schep nu de courgette-rasp er voorzichtig door.
  • Laat de boter smelten in de skillet en doe er de olijfolie bij.
  • schep kleine hoopjes in de pan en duw ze plat.
  • Bak beide kanten 2 a 3 minuten tot ze bruin zijn.

Vruchtenvlan (banaan)

Ingrediënten

  • 5 bananen
  • 20 gram boter om bakpapier dik in te vetten
  • 150 gram bloem
  • 5 eieren
  • 30 cl lauw / warme melk of yoghurt
  • 150 gram kristal suiker
  • 60 gram roomboter (gesmolten)
  • Mespuntje zout
  • 1 scheut La Chouffe likeur
  • Zakje vanilla suiker

  

Bereidingswijze

  • De bananen van te voren marineren in een scheut van de La Chouffe likeur en een aantal lepels suiker.
  • Leg het beboterde bakpapier in de DO, en leg de bananen hier in. Bedek de gehele bodem.
  • Klop in een mengkom de bloem met de eieren, de suiker en de vanille suiker.
  • Voeg de melk / yoghurt (lauw / warm) toe, samen met de rest van de likeur
  • Voeg het mespuntje zout en de gesmolten boter bij het geheel.
  • Blijf ondertussen goed roeren om het geheel goed vermengd te krijgen.
  • Giet het mengsel over bananen in de DO.
  • Bak het geheel af.

  

Tip

  • Verwarm de DO voor.
  • 5 Briketten van onder en 22 briketten van boven
  • Bestrooi de flan met suiker en / of slagroom

Zomerstoof

Ingrediënten

  • 1 kilo biefstuk
  • 4 tenen knoflook
  • 6 stoofperen (of appeltjes) met kaneel
  • 2 grote uien
  • Peper / zout
  • 300 gram spekblokjes
  • 5 dl rode wijn
  • 3 dl bouillon
  • 4 eetlepels/takjes tijm
  • 200 gram pruimen
  • 4 eetlepels bosvruchtenjam
  • Rozijnen
  • 2 beker crème fraiche
  • Olijfolie

 

Bereidingswijze

  • Snijd de biefstuk in blokjes, en kruid deze met zout en peper
  • Schil de peren en snij deze in vieren.
  • Snipper de uien en de knoflook.

  • Apart bakken
    • Bak de spekjes uit in de DO of skillet
    • Haal de spek er uit, en bak de biefstuk in het spekvet.
    • Haal de biefstuk uit de DO of skillet

  • Bak de gesnipperde uien en knoflook in olijfolie een DO.
  • Giet de wijn en de bouillon erbij.
  • Doe de peren en de tijm erbij.
  • Voeg de pruimen en de rozijnen toe.
  • Voeg de bosvruchten jam toe.

  • Let op, deze bereiding niet uitvoeren voor een vegetarische maaltijd.
    • Voeg de uitgebakken spek en de biefstuk toe in de DO.

  • Maak met de crème fraiche de saus op de gewenste dikte.
  • Laat de saus nog een paar minuten koken.

  

Tip

  • 22 briketten er onder.
  • Dit gerecht is erg lekker met aardappelpuree, rijst of brood.

3 ingrediënten buns

Ingrediënten

  • 1,5 kopje zelfrijzend bakmeel of bloem met 1 theelepel baksoda
  • 1 theelepel zout
  • 1,25 kopje yoghurt of kwark

 

Bereidingswijze

  • Meng de bloem en het zout bij elkaar.
  • Maak een kuiltje in het midden en doe daar de yoghurt in.
  • Meng met een vork of lepel vanaf de zijkanten de bloem erdoor. Meng dit alles totdat alle bloem is opgenomen.
  • Als alles goed is gemengd, rol het dan uit tot een lap van ± 2 cm dik.
  • Strooi bloem over de lap en vouw de lap dubbel. Doe dit nog een keer.
  • Maak de lap deeg ongeveer 2 cm dik en steek er met een vorm rondjes uit. De vorm recht naar beneden steken, niet draaien!

 

Tip

Eventueel andere ingrediënten die door het deeg kunnen worden gemengd / gekneed;

  • gebakken spekjes
  • kaas
  • kip
  • suiker
  • olijven
  • gedroogde tomaatjes
  • chocolade
  • bananen
  • appel
  • jam, kan er ook op gesmeerd worden.

 

Leg de rondjes naast elkaar in de Dutch Oven.

In DO van 10 inch (Dutch oven); 21 briketten boven en 7 onder, 18 tot 20 minuten.

 Als broodje zijn ze lekker met (room)boter en jam of suiker

Biefstuk met spek, peer en pruimen

Ingrediënten

  • 800 gram biefstuk
  • 2 tenen knoflook
  • 6 stoofperen (of appeltjes met kaneel)
  • 2 grote uien
  • Peper / zout
  • 200 gram spekblokjes
  • 5 dl rode wijn
  • 3 dl bouillon
  • 2 eetlepels tijm
  • 200 gram pruimen
  • 3 eetlepels bosvruchtenjam
  • Rozijnen
  • 2 beker crème fraiche

 

Bereidingswijze

  • Snijd de biefstuk in blokjes, en kruid deze met zout en peper
  • Schil de peren en snij deze in vieren.
  • Snipper de uien en de knoflook.
  • Bak de spekjes uit in de DO
  • Haal de spek er uit, en bak de biefstuk in het spekvet.
  • Haal de biefstuk uit de DO
  • Bak de gesnipperde uien en knoflook.
  • Giet de wijn en de bouillon erbij.
  • Doe de peren en de tijm erbij.
  • Voeg de pruimen en de rozijnen toe.
  • Voeg de bosvruchten jam toe.
  • Voeg de uitgebakken spek en de biefstuk weer toe.
  • Maak met de crème fraiche de saus op de gewenste dikte.
  • Laat de saus nog een paar minuten koken.

 

 Tip

  • 22 briketten er onder.
  • Dit gerecht is erg lekker met aardappelpuree of rijst

Boterbroodjes

Ingrediënten

  • 210 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel droge gist (half zakje)
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel suiker
  • 140 mililiter handwarm water
  • 12 kleine stukjes boter, +/- 1 cm.

 

Bereidingswijze

  • Meng de droge ingrediënten door elkaar en voeg het warme water toe
    Het mengsel blijft een plakkerige bal.
  • Verdeel het mengsel in 12 balletjes
  • Smeer je handen in met een beetje olie (of gebruik een lepel die je in de olie hebt gehouden) en maak er mooie ronde balletjes van
  • Maak een kruis boven in het bolletje met de lepel en leg op ieder broodje een stukje boter
  • Zet ze in de Dutch Oven met een schaaltje water en bak ze tot ze bruin zijn.

 

Tip

  • 25 briketten bovenop en 8 onder de Dutch Oven

Champignons in knoflookolie

Ingrediënten

  • 1 knoflook
  • ¾ cup olie
  • Doos kleine champignons
  • Zout
  • Peper

 

Bereidingswijze

  • Plet de knoflook
  • Breek de steeltjes van de champignons af
  • Doe de olie in de Skillet
  • Als de olie warm is doe je de knoflook en de champignons erbij
  • Zout en peper naar smaak toevoegen
  • Bak de champignons goudbruin

  

 

Tip

  • Hitte alleen van onderen
  • Voeg na het bakken wat peterselie toe

Gegrilde ananas

Ingrediënten

  • Ananas
  • Ontbijtspek
  • Witte peper
  • 2 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepel honing
  • 1 eetlepel olie

 

Bereidingswijze

  • Haal met de ananasboor het vruchtvlees uit de ananas.
  • Snij de ananas in duimdikke plakken.
  • Deel de schijven zodat “halve manen” ontstaan
  • Bestrooi ze met witte peper
  • Maak een mengsel van citroensap, honing en olie en bestrijk hiermee de halve plakken
  • Wikkel de halve schijven met een plakje spek in
  • Leg ze in een zeer hete Skillet
  • Gril ze enkele minuten

 

Tip

  • Hitte alleen van onderen
  • De Skillet moet op ruim voldoende briketten staan

Kip á la Normande

(Voor 6 personen)

 Ingrediënten

  • 800 gram kipfilet
  • 25 gram boter
  • 1 scheut calvados
  • 4 sjalotjes in stukjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bakje champignons in vieren
  • 1 flesje appelcider
  • 1 beker crème fraiche
  • 1 tablet kippenbouillon
  • 2 stevige appels
  • Peper en zout naar keuze

 

Bereidingswijze

 In de Dutch Oven

  •  Snijd de kipfilet in kleine stukjes en bestrooi ze met peper en zout.
  • Schil de appel en snij deze in grove stukken
  • Smelt de boter, voeg de kipfilet toe en bak deze bruin.
  • Schenk de calvados over het geheel.
  • Haal na 5 minuten de kipfilet er uit.
  • Bak de sjalotjes, de knoflook, de appel en de champignons voor ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de appelcider, de crème fraiche en het tablet kippenbouillon toe.
  • Doe de kipfilet in de Dutch oven en laat dit 20 minuten stoven met de deksel er op.

 

 Tip

  • Verwarm de Dutch Oven voor met een aantal briketten.
  • Gebruik tijdens het bakken 5 briketten er onder, en 15 briketten op de deksel. Meer warmte van boven dan van onder voorkomt aanbakken Dit gerecht is lekker met gebakken aardappelen of rijst. Eventueel salade als groente.

Kokos makronen uit de DO

Ingrediënten

  • 300 gram geraspte kokos
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • Ouwel / eetpapier

 

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (7 onder / 21 boven).
  • Meng de gerapte kokos met de gecondenseerde melk.
  • Knip de ouwel / eetpapier tot vierkantjes.
  • Gebruik 2 lepels om bolletjes te maken en leg deze op de stukjes ouwel / eetpapier.
  • Het geeft niet als de ouwel/eetpapier uitsteekt.
  • Bak de koekjes 10 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn.
    Laat de koekjes afkoelen en breek de uitstekende stukjes ouwel rond de koekjes af.

 

Tip

De koekjes blijven in de vorm zoals je ze neerlegt. Ze lopen niet uit.

Pepergamba's met knoflooksaus

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • ½ citroen
  • 1 rode peper, in smalle reepjes
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • citroenpeper, versgemalen
  • 500 g reuzengarnalen, ontdooid
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels crème fraîche

 

Bereidingswijze

  • Doe de olie in een schaal en knijp de citroen erboven uit.
  • Roer de peperreepjes, 1 teen knoflook en royaal citroenpeper er door.
  • Dep de reuzengarnalen droog met keukenpapier en schep ze door de marinade.
  • Dek de schaal af en marineer de garnalen minimaal 30 minuten op een koele plaats.
  • Meng de mayonaise in een kommetje met de crème fraîche en de resterende knoflook en bewaar ze afgedekt op kamertemperatuur.
  • Neem de reuzengarnalen uit de marinade en gril ze op de grillplaat boven een heet kolenvuur in 3-5 minuten gaar (van te lang grillen worden ze taai of papperig), en keer de garnalen af en toe om.
  • Serveer de reuzengarnalen op een schaal met daarop de kom knoflooksaus.

 

Tip

  • Door de zaadjes van de rode peper niet te verwijderen, worden de garnalen extra pittig.
  • Zet ook bakjes met water en een schijfje citroen op tafel om uw handen in schoon te spoelen.

Pizza uit de dutch oven

Ingrediënten Pizza deeg (4 pizza’s)

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gist
  • ½ eetlepel zout
  • 6 eetlepels (olijf) olie
  • ½ eetlepel suiker
  • 300 ml. Water

 

Alle ingrediënten voor het deeg mengen en ongeveer 10 minuten kneden. Het deeg een half uur laten rijzen.

 

Ingrediënten Pizza saus

  • 1 pakje / blikje gezeefde tomaten
  • Handje basilicum blaadjes
  • 1 eetlepel oregano
  • 3 teentjes knoflook
  • Zout
  • Peper
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 5 eetlepels water
  • 4 blikjes tomatenpuree
  • Eventueel ½ eetlepel suiker om de (eventuele) zure smaak af te zwakken.

 

Garnering

  • Paprika
  • (Rode) ui ringen
  • Champignons
  • Geraspte kaas
  • Salami
  • Tomaat
  • Stukjes ham
  • Mozzarella kaas
  • Ansjovis
  • Wat je zelf lekker vindt…

 

Bereidingswijze

  • Verwarm de Dutch Oven (DO) voor.
    (zie tip)
  • Maak het deeg zoals hierboven beschreven.
  • Verdeel het deeg in bolletjes en rol deze uit met een deegroller op het bakpapier, tot het formaat van de DO.
  • Besmeer de pizzabodem met de saus.
  • Beleg de pizza met ingrediënten naar keuze.
  • Leg de pizzabodem inclusief bakpapier in de DO.
  • Bak de pizza in de DO met het deksel erop.

    Let op! De pizza’s zijn in een paar minuten klaar.

 Tip

  • 5 Briketten onder en 15 briketten boven
  • Gebruik bakpapier in de DO.

Pulled chicken

Ingrediënten

  • 4 grote kipfilets
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 3 eetlepels paprika poeder
  • BBQ rub
  • Olie

 

Ingrediënten saus

  • 150 gram Korean Chile saus Gochujang
  • 4 eetlepels ketjap Manis
  • 5 eetlepels stroop
  • 3 eetlepels Worcestersaus
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel gember siroop
  • 2 blikken tomaten

 

Bereidingswijze

  • Braad de kipfilet met olie aan in de Dutch Oven (DO).
    Als ze klaar zijn haal je ze eruit en leg je ze apart op een groot bord.
  • Snipper de ui en knoflook.
  • Fruit vervolgens de ui en knoflook aan in de DO.
  • Voeg vervolgens de aangebraden kipfilets weer toe.
  • Meng de ingrediënten voor de saus en voeg deze toe.
  • Breng de saus op smaak met de paprika poeder en de rub.
  • Laat het geheel 45 minuten sudderen met de deksel op de DO.
    Als de saus teveel indikt, voeg dan wat water toe.
  • Haal de kipfilet uit de DO en leg deze op een groot bord.
  • ''Pull'' de kipfilet met 2 vorken uit elkaar en meng deze weer met de saus in de DO.
    Je heb een volle pan om je vingers bij af te likken.

  

Tip

  • Aangegeven tijden zijn een indicatie, controleer geregeld je gerecht.
  • Plaats de kolen/briketten onder de DO.
  • Wil je de saus pittiger, voeg dat ringetjes van chilipepers toe of chilivlokken.
  • Serveer de Pulled chicken met brood.

Simpele kanaaelbroodjes

Ingrediënten

  • 1 klein blik croissantdeeg
  • ½ kop boter
  • ¾ kop suiker
  • 3 eetlepels kaneel

 

Benodigdheden

  • Bakpapier
  • Dutch Oven
  • Mes
  • Kopje water
  • ± 5 onder, ± 20 houtskoolbriketten boven op

 

Bereiding

  • Zorg ervoor dat de boter reeds zacht is geworden (kamertemperatuur).
  • Rol het blik croissantdeeg uit, en snijd 9 langwerpige rechthoeken van het deeg.
    Gebruik dus niet de voor geperforeerde vorm!
  • Maak van de boter, de suiker de kaneel een papje
  • Smeer dit op de rechthoeken tot bijna aan het einde van het deeg. Je houdt dus een stukje aan de korte kant vrij.
  • Rol de lapje losjes op. Je eindigt met het stukje dat je niet hebt ingesmeerd met het papje.
  • Gebruik wat water als “ lijm” om het geheel vast te plakken.
  • Zet ze met een van de ronde kanten op het bakpapier.
  • Bak ze ongeveer 15 minuten op 200 graden goudbruin

 

Tip

Kijk geregeld om te voorkomen dat ze verbranden.

Vis op een stok

Ingrediënten

  • hele vis, bijvoorbeeld zalm of baars, met kop en staart
  • 4 takjes rozemarijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroenen
  • Scheutje olie
  • peper en zout naar smaak

 

Bereidingswijze

  • Hak/maak de rozemarijn en de knoflook fijn zodat er een pasta ontstaat
  • Meng de pasta met het sap van de citroen en voeg wat olie, zout en peper toe.
  • Maak een aantal inkepingen dwars op het lichaam van de vis
  • Wrijf de inkepingen en de binnenzijde van de vis in met de pasta
  • Haal de bast van de tak (zie tip), deze kan vuil zijn en/of een bittere smaak afgeven
  • Steek de tak via de bek in de vis richting de staart.
    • Let op!
      Steek de tak niet door de staart! De vis “leunt” op de tak
  • Plaats de tak met de daarop geplaatste vis naast het kampvuur. Zie de tip hieronder m.b.t. de warmte.

Tip

  • Gebruik een verse (wilgen) tak
  • Daar waar je je hand circa 4 seconden kan houden, is het ongeveer 180 graden. Plaats de vis zodanig bij het vuur dat de temperatuur ongeveer 180 graden is en bak deze in circa 30 minuten gaar
  • Plaats eventueel grove kruiden in de buik van de vis

  • Neem de tijd…(slow cooking)

Wildzwijn stoof

Ingrediënten

  • ± 1,5 kg wildzwijn
  • 500 gram paddenstoelen
  • 3 uien
  • 5 tenen knoflook
  • 3 wortelen
  • 2 pastinaak
  • 4 laurierblaadjes
  • 15 gram Tijm
  • 15 gram rozemarijn
  • ½ liter bouillon (wild bouillon?)
  • 1 flesje donker bier
    • bijvoorbeeld La Trappe dubbel
  • Optie
    • bramen/bramenjam
  • Bloem
  • Olie en boter
  • Peper en zout

 

Bereidingswijze

  • Snijd het wildzwijn in blokjes van 4x4 cm en bestrooi deze met peper en zout, zet intussen een Dutch Oven (DO) op de kolen en verwarmd de olie samen met de boter
  • De gesneden blokjes wildzwijn door de bloem halen en bruin bakken in de DO.
  • Haal het gebakken vlees uit de DO
  • Bak de gesneden ui, knoflook, paddenstoelen en wortel
  • Blus de groenten na het bakken af met het bier
  • Laat het even koken/bakken en doe het gebakken vlees erbij
  • Giet er de warme bouillon erbij met de tijm en rozemarijn en laat de stoofpot ca 2,5 uur pruttelen.
  • Intussen schil je de pastinaak en snij deze in blokjes
  • Doe dit samen met de bramen bij de stoof en laat het, onder af en toe roeren, nog een uur pruttelen. De pastinaak zal de stoofpot dikker maken.de deksel op de pan en laat deze sudderen totdat het vlees zacht en gaar is

  

Tip

  • Neem de tijd…(slow cooking)
  • Opdienen met (zelfgemaakt) brood

Heb je vragen of suggesties?

Neem gerust contact met ons op: we gaan graag met je in gesprek!